Lezing Schaamte-Agressie

In samenwerking met Aart Broek van Carilexis kan GdB ook een lezing of workshop verzorgen over het verband tussen schaamte en agressie.

Werken aan veiligheid begint met kennis over de oorzaken van agressie. Wanneer je begrijpt waardoor agressie ontstaat, dan kun je je ‘wapenen’. Weerbaar begint met weten.
In negen van de tien gevallen ontstaat bij mensen agressie door hun ervaringen met vernederingen, beledigingen of mislukkingen. Door die ervaringen ontstaat schaamte. Mensen worden daardoor een emotioneel kruitvat van verdriet, angst en woede. Een vuurtje erbij: een ontploffing.

In volle vaart legt Aart tijdens deze lezing uit hoe het mechanisme van schaamte werkt en hoe dat als een kort lontje kan werken bij je klanten of patiënten. Hij neemt vragen vanuit de organisatie als leidraad om uit te leggen wat je als organisatie kan doen om het lontje niet aan te steken en zo een geweldsexplosie te voorkomen.

Wanneer het denkgoed duidelijk is, wordt het voor de organisatie ook veel makkelijker om van daaruit eigen (beleids)lijnen uit te zetten). Kortom: eens een andere visie op agressie.